Koonnut Teuvo Kärkkäinen
Jousiampujain liitto perustettiin 1940-luvun lopulla ja jousiampuja-lehti alkoi ilmestyä 1957. Ennen kuin Pohjan Jousen perustamispaperi lähetettiin rekisteröintivirastoon 1959, oli jousiammunta uutena lajina saanut tukevan sijan Oulun seudulla ja sen eteläpuolella Oulaisissa.
Varsinainen seuran perustava kokous on pidetty 26.2.1959 ja SJL hyväksyi seuran jäsenekseen 26.3.1959. Perustamiskirjan 50 vuotta sitten laativat ja allekirjoittivat 28.2.1959 tri Tauno Ilmari Ervasti, kauppias Bruno Liimatta ja kauppateknikko Erkki Piirainen. Lisäksi hallitukseen kuuluivat DI Martti Hakola ja makkaramestari Ossi Kemppainen. Varajäseninä olivat ekonomi Jorma Kauppi ja kauppias Aarre Saarinen. Yhdistysrekisteristä tuli vahvistus ja hyväksyntä syksyllä 25.9.1959. Näin syntyi Pohjan Jousi.
» Lue lisää
Hauraita papereita selatessa kiintyy huomio mm. edellä mainittujen henkilöiden nuhteettomuuteen, joka käy ilmi papintodistuksista. Kaikki olivat syntyneet, rokotetut, rippikoulun käyneet, pyhällä ehtoollisella käypiä, kansalaisluottamusta nauttivia, eläviä ja Suomen kansalaisia.
Varsinainen kilpailutoiminta näyttää alkaneen jo mainitun vuoden kesäkuussa, vuosilukujen puute papereissa panee arvailemaan. Tapahtumapaikkana oli Kemin Törmässä sijaitsevan Liimatan huvilan viereinen ihanteellinen kenttä. Osanottajia oli 17.
Toiminnan alkuvuodet ja 1960-luku
Tuohon aikaan luokiteltiin ampujat vuosittain saavutetun tuloksen perusteella. Vuonna 1960 SJL-lehden mukaan miesten A-luokassa oli 28 ampujaa ja yhtenä heistä oli PoJon Ervasti.
Eila Kemppainen ja Bruno Liimatta ilmestyivät myös tulosluetteloihin heti alussa ja näkyivät koko vuosikymmenen Ervastin ohella. Tämä ensimmäinen vuosikymmen oli paperien mukaan merkittävää kehittymisen aikaa Pohjan Jouselle. Omia kilpailuja järjestettiin ja samalla käytiin lähinnä Oulussa ja Oulaisten seudulla. Siihen aikaan autokanta lienee ollut todella pieni nykyiseen verrattuna, joten matkustelu kilpailun merkeissä noilla matkoilla oli sekin melkoinen suoritus.
Vuodelta 1959 löytyy myös maininta pienoismaaottelusta Bodenissa. Kohtalaisen tasaisen kilpailun voitti Ruotsi. Suomen joukkue koostui lähinnä Oulun seudun ampujista. Myöhemmin PoJo järjesti kansainvälisiä kisoja ja näiltä juurilta lienee peräisin tuo nykyisinkin käytävä Kalottiottelu Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Sillä on hyvin suuri merkitys tämän pohjoisen alueen jousiammunnalle.
Ensimmäinen maininta PoJon järjestämästä kansainvälisestä kisasta on 4.6.1961. Miesten A-luokan voitti Bruno Liimatta. Pohjan Jousen joukkue (Liimatta, Vähänen, Ervasti) oli toinen Kokkolan jälkeen.
Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin välinen maaottelu ammuttiin Kemissä Sauvosaaren kentällä 9.6.1968. Melkoinen osa selostuksesta kuvasi kovia, puuskittaisia ja kylmiä tuulia. Tässä suhteessa ajat eivät ole tainneet muuttua.
60-luvun osallistujina mainitaan myös usein Jouko Vähänen ja Jorma Koivunen.
1970-luku
Tämä vuosikymmen oli PoJon kannalta enemmän hiljaiseloa. On joskus sanottu, että noin 10, vai oliko se 7, vuoden välein vaihdetaan harrastusta. Jos on kymmenkunta vuotta touhunnut jonkin asian parissa, niin voi takki tuntua tyhjältä. Kaikkeen vapaaehtoiseen harrastustoimintaan liittyvät luonnollisesti nousu- ja laskukaudet. Niin se on jousiammunnassakin. Parissa kalottiottelussa oli merkinnät Eila Kemppaisen osallistumisesta. Loppupuolella 1978 tienoilla ilmestyy tulosluetteloihin sekä seuran johtokuntaan Kauko Viitanen, jonka monet meistä muistavat. Tyttärensä Tuija Viitanen menestyi myös seuraavina vuosina hyvin. Samoihin aikoihin ilmestyi muitakin nykyisille ampujille tuttuja nimiä: Pentti Vikström, Tommi Poikolainen, Kari Mikkola…
1980-luku
Vuona 1981 ammuttiin seuran ensimmäiset sisäkilpailut Ammattikoulun salissa 22.2. Mukana oli 16 PoJon jäsentä. Tapausta on pidettävä melkoisena harppauksena eteenpäin niistä 70-luvun hiljaisista vuosista. Mukana oli minijunnuissa mm. Jouko Simula. Eniten näyttävät olleen esillä SM-tasollakin Kauko ja Tuula Viitanen.
Samoihin aikoihin alkoi myös perinteeksi muodostunut kaupunkiottelu, jossa mukana ovat Tornio, Rovaniemi, Kemi, Oulu ja Oulainen. Perinne jatkuu edelleenkin ja on kalottiottelun ohella se, joka ylläpitää mm. nuorten kilpailuviettiä.
28.5.85 perustettiin kansalliseen liittoon Taljajousijaosto. Talja kehiteltiin Amerikassa lähinnä autotalliversiona 60-luvulla, ja levisi sieltä maailmalle. Se tarjoaa erilaisen lähestymistavan jousiammuntaa ja uutta tarkkuutta niille, jotka sitä haluavat.
Vuoden 1986 aikana ilmestyy listoille myös juniori Jari Lipponen, josta myöhemmin tuli PoJon menestynein ampuja. 18.1.87 hän voitti 15-vuotiaiden Pohjois-Suomen mestaruuden Torniossa tuloksella 566 ja ensimmäiset Suomen mestaruudet muutama vuosi myöhemmin.
1990-luku
Vuosikymmen alussa mentiin ikämies Viitasen ja nuoren Lipposen merkeissä. Huippu sattui sitten Barcelonan olympialaisissa, jossa Lipponen saalisti joukkuekisan hopeaa. Lipponen edusti vielä Suomea Atlantan ja Sydneyn olympiakisoissa. Hänellä on lisäksi 90-luvulta useita kansainvälisiä menestyksiä.
Seurana Pohjan Jousen toiminta virkistyi 90-luvun lopulla. Esimerkiksi Porin SM-kisoissa kesällä 1997 PoJo oli runsaslukuisin joukkue. Ouluhallin SM-kisassa 1998 PoJo saalisti ylivoimaisen runsaasti mitaleja.
Ristikankaalle rakennetun kentän huoltorakennuksen lattiabetonissa on vuosiluku 1994. Sitä ennen ulkoammunnat suoritettiin Ajoksen montulla. Sisäammuntapaikkana oli Urheilutalon sali ja 1998 saatiin alakerrasta omaan käyttöön entinen keilahalli, joka on juuri niin hyvä tarkoitukseen kuin se voi olla.
Seuran rahoituksessa näytteli merkittävää osaa kaupungin urheiluseuroille jakama vuotuinen raha. Kun tämä loppui vuosikymmenen lopulla, niin siirryttiin uuteen aikaan. Sama koski tietysti muitakin kemiläisiä seuroja. Pojo oli siihen saakka jakanut vuoden lopussa säästyneitä rahoja osallistumismaksujen kuitteja vastaan kuten veron palautuksia. Ne loppuivat. Kaupunki on osaltaan tehnyt mahdolliseksi lajin harrastamisen vanhassa keilahallissa, ja muu toiminta rahoitetaan muulla tavalla.
2000-luku
Menestys SM-tasolla on ollut vaihtelevaa ja jäsenmäärä on vakiintunut lähelle sataa.
Jousiammuntaliitto perusti ns. rankingkilpailut, joissa pisteitä laskettiin vuoden ajalta kansallisista kisoista. Pohjan Jousi voitti kaikkina vuosina nämä piste- ja rahatilastot. Myöhemmin on kokeiltu erilaisia rankingkisoja.
Tämän hetkisen nettisivun tilaston mukaan Pohjan Jousella on noin 20 sisäammunnan Suomen ennätystä ja vastaavasti 34 ulkoammunnassa. SM-mitalien määrän laskeminen vaatisi jo melkoisen historian haravoimisen – sekin lienee joskus tehtävä. Näiden tilastojen esittäminen vaatii tilaa sivukaupalla.
Vuoden 2004 olympialaisissa oli jälleen PoJon edustaja – jo neljänsissä kisoissa peräkkäin, kun Mari Piuva kuntoutui loistavaan vetoon. Olympia-ammunta meni hyvin, mutta muut olivat parempia. Pekingissä ei sitten enää PoJolaisia ollut ainakaan kilpailemassa. Ihmettelivätköhän kiinalaiset, että miksi PoJo ei ollut mukana?
» Näytä vähemmän